Könyvkötés 1. rész

Az elején leszögezném, hogy soha nem tanultam könyvkötészetet és nem is láttam, hogy a profik ezt hogy készítik. A neten található videók alapján kísérleteztem ki ezt az elkészítési módot.
Most van egy kis időm, így lassan bemutatom, hogy hogy csináltam karácsonykor a noteszt, és most hogy készült a receptes könyv. Mivel elég hosszadalmas lesz leírva, gondoltam több részben mutatom be a lépéseket. Ahogy már írtam, ez valójában az igazi könyvkötés nagyon leegyszerűsített változata, amit úgy alakítottam, hogy akár az otthonunkban fellelhető anyagokból is elkészíthessük saját kis könyvecskénket. Ha valakit komolyabban érdekel a téma a neten sok infót és videót talál ezzel kapcsolatban.
Először lássuk mikre lesz szükségünk:
fehér papírlap - jó sok (ha kinyomtatott dolgainkat akarjuk könyv formájában látni, akkor nagyon fontos, hogy 1 papírlapra 2 oldalt nyomtassunk, valamint ügyeljünk az oldalak elrendezésére. A legelején inkább készítsünk sima noteszt),
rajzlap, olló, ragasztó, nagyobb tű, erős cérna (a könyvkötők speciális fonalat használnak, de én hímző fonalat használtam amivel gobelint lehet varrni), vonalzó, ceruza
Ha noteszt készítünk a következő lépéseket kövesszük:
Fogjuk a papírlapjainkat, egyet hajtsunk félbe, majd csipesszel erősen csípjuk a többihez. A vonalzót tegyük a hajtás vonalhoz és egy éles késsel, vagy sniccerrel vágjuk el a hajts vonal mentén félbe az összes papírlapot. A kapott lapokat egyenként hajtsuk félbe, ügyeljünk arra, hogy pontosan félbe legyenek hajtva (ha A5-ös noteszt akartok akkor a papírlapokat nem kell félbe vágni, hanem egyenként félbehajtogatjuk). Ha az összessel készek vagyunk több lapot rakjunk egymásba a papír vastagságától függően (kb 3-5 lapot rakjunk egymásba). Így több kisebb füzetecskéket kapunk. A füzetecskéinket összefogjuk csipesszel és a hajtásnál megmérjük az összefogott füzetecskék szélességét, amihez még adjuk 3-4 mm-t. Ezzel megkaptuk a könyvünk gerincének a szélességét. Erre az adatra sokszor szükségünk lesz. A rajzlapból vágjunk le egy olyan darabot, amelynek magassága megegyezik a füzetecskénk magasságával, a szélessége pedig 2x a füzetecske szélessége + a gerinc szélessége amit fent említettem (ha A5-ös lesz a notesz akkor két rajzlapra lesz szükség és ekkor a méretek a következőek: mindkét rajlapon mérjük le a füzet magasságát és a szélességét + a gerinc méretét, mint a képen).

Ha marad a rajzlapból (mindkét esetben maradnia kellene), vágjunk le egy olyan széles csíkot mint a könyv gerince (a biztonság kedvéért 1 cm-rel szélesebbet) és olyan magasat, mint a füzet magassága. Ez lesz a sablonunk, ami alapján fogjuk előre kilyukasztani a varráshoz a füzetecskéket és a kartonlapunkat. A füzet méretétől függően mérjünk le ezen a csíkon 4-8 pontot azonos távolságra egymástól sablonunk magasságán, majd 2 három mm-ként mindegyik ponttól tegyünk annyi pontot a sablonunk szélességén, amennyi füzetecskénk van. Nem tudom, mennyire látszik a képen az, amit leírtam, de ha jobban megnézitek talán láthatjátok a bejelölt pontokat.

Ahogy a képen is látható a füzetecskéket jó szorosan összefogjuk, majd a sablonunkat az első pontoknál megtörjük és ezt a törésvonalat a füzetecskénk közepére tesszük. Oda ahol van a hajtásvonal, majd a füzetecskéhez fogatjuk gemkapoccsal. Akkor az első sor pontnál hosszában végig átszúrjuk a sablont és a füzetünket, majd amikor végeztünk akkor elvesszük a sablont. A füzet hajtásvonalában fentről lefelé lyukakat kapunk, amiken keresztül könnyebb lesz majd varrnunk. Ezt a folyamatot elvégezzük az összes füzeten. Ha ezzel készen vagyunk akkor jön a rajzlap. Ha A6-os méretben dolgozunk, ami az A5 fele, akkor először lemérjük a füzetünk szélességét és vonaltó segítségével behajtjuk, majd jön a könyv gerincének a mérete és újból behajtjuk a rajzlapunkat. Ezután a sablonunk segítségével a rajzlapot a könyv gerincének szélességén és magasságán átlyukasztjuk.
 Ha A5-ös méretben dolgozunk akkor a következő lépéseket kövessük:
A két levágott rajzlapunk egyik szélétől lemérjük a könyvünk gerincét, majd vonalzó segítségével behajtjuk, mint ahogy az 1. kép is mutatja. Majd a két kartont összefogjuk a hajtásnál úgy, hogy a gerincnek megfelelő részeket egymásra tesszük, majd a sablon segítségével átlyukasztjuk a gerincet, mint ahogy én is tettem a következő képen.

Most fogjuk a hímző fonalunkat és annyiszor lemérjük vele a füzetünk magasságát ahány füzetünk van. A sok füzet nem jó, mert előfordulhat, hogy a fonál összegabajodik, összecsomósodik. Gondolom nem kell leírni, hogy a fonalat befűzzük a tűbe és a fonal végére csomót kötünk. A csomó kötésnél egy kicsit nagyobb csomót kössünk és a fonal végétől 6 cm-re legyen a csomó. A kartonlapunkba kívülről beszúrunk a legalsó lyukba, majd veszünk egy füzetet és ott is beszúrunk a legalsó lyukba. Úgy, mint itt:

És itt:

Húzzuk teljesen át a fonalat, amíg a csomó meg nem akadályozza, majd a füzetünkben eggyel feljebbi lyukba szúrunk, majd a kartonon is ugyanúgy. Most még nem muszáj feszesre húzni a fonalat, hagyhatjuk lazán is. Most a kartonunk külső oldalán következő lyukba szúrunk, ami az eddigi felett van (nagyon fontos, hogy minden lyuk egy vonalban legyen egymás fölött). Ezt a folyamatot addig folytassuk, míg a legfelső lyukba nem érünk, ekkor a füzetünkön keresztül kell a kartonba szúrni, ha nem így történik akkor valami nem jó. Vagy kihagytunk egy lyukat, vagy páratlan számú lyukunk van. Most húzzuk feszesre a fonalat, de ügyelve, nehogy a lyukakat átszakítsuk. Most vegyük a következő füzetet, tegyük a másik mellé, és szúrjunk az a lyuk mellé, amelyik mellett kijöttünk, mint itt:



Ezután ugyanúgy varrunk tovább mint az előző füzetnél, ha pedig a végére érünk akkor újabb füzetet teszünk a másik mellé és hasonlóan kezdjük, mint az előző füzetnél tettük. Varrhatunk könyvjelzőt bele, amit miután a szalagunkból a megfelelő méret levágása után a karton és a füzet közé illesztünk és ezen is átszúrunk. Mutatom:

A fentebb leírt lépéseket addig csináljuk, míg el nem fogynak a füzetek. Az utolsó lyuk után csomót kötünk a fonalunkra és készen is lennénk. A könyv gerincének így kellene kinéznie:

Persze mielőtt csomót kötnénk a fonalra még húzzuk azt feszesre minden egyes füzetnél. Ezzel félúton vagyunk a saját könyv elkészítésénél. A következő részben jön a kemény fedél elkészítése.
Remélem érthető voltam, de ha valami nem világos, vagy elakadtatok kérdezzetek. Sok sikert kívánok mindenkinek aki megpróbálkozik a saját kis könyve, notesze elkészítésével!

post signature

6 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a leírást, tuti meg fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  2. Az emailom meg változott,küldtem a másikat de nekem nincs meg most a tied

    VálaszTörlés
  3. A mindenit! Nagyon szuper, nem is tűnik annyira bonyolultnak. (mondjuk én tuti össze fogok vagy háromszor veszni a vonalzóval, hogy mindig más értéket mér és összegabalyítom a számokat, de) tuti megpróbálom! Köszönöm Neked a részletes képes útmutatót! És várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  4. Gáz! Olyan bonyolult, hogy inkább rendesen kötök könyvet, ahogy a kell.

    VálaszTörlés